Οι εικόνες, η μουσική και τα βίντεο που παρουσιάζονται στο ιστολόγιο αποτελούν ιδιοκτησία των δημιουργών τους. Η παρουσίασή τους έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα στα πλαίσια συγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος του Γυμνασίου Μαλίων.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΜΑΝΤΑΛΑΣ(MANDALA)

         Η λέξη "μαντάλα" προέρχεται από τα σανσκριτικά και σημαίνει "κύκλος".Ονομάζουμε έτσι τα σχήματα που φτιάχνουμε σε κύκλο ή σε κυκλική διάταξη, συνήθως με απόλυτη συμμετρία ή χωρίς αυτή κυρίως σε πιο μοντέρνα καλλιτεχνική έκφραση. Τα μαντάλα μπορεί να παρουσιάζονται και με μορφή κανονικού πολυγώνου ( τετραγώνου, κανονικού εξαγώνου,οκταγώνου κλπ ).
          Τα μαντάλα τα συναντάμε στις κυκλικές δομές της φύσης, όπως λουλούδια, χιονονιφάδες, κυκλώνες κλπ. Έχουν χρησιμοποιηθεί από τα πανάρχαια χρόνια σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς και σε κάποιες θρησκείες, ιδιαίτερα στις ανατολικές όπως ο βουδισμός και ο ινδουισμός, έχουν χρησιμοποιηθεί  με μυστηριακό χαρακτήρα. Μαντάλα μπορεί να θεωρηθεί το Στόουνχετζ στην Αγγλία.Επίσης στα ψηφιδωτά δάπεδα συναντούμε σχήματα μαντάλα, όπως επίσης και στα ζωγραφιστά πιάτα. Οι ζάντες των αυτοκινήτων και τα ραδιοτηλεσκόπια αποτελούν παραδείγματα μαντάλα από την τεχνολογία που έχει αναπτύξει ο άνθρωπος.
            Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε ένα μαντάλα με γεωμετρία. Αρχικά με μολύβι κατασκευάζουμε τις βοηθητικές γραμμές. Ξεκινάμε με ένα κύκλο και στη συνέχεια τον χωρίζουμε με διαμέτρους σε όσα ίσα μέρη επιθυμούμε. Κατασκευάζουμε ομόκεντρους κύκλους με τον αρχικό και μέσα σ'αυτόν και όσες βοηθητικές γραμμές μας χρειάζονται στην πορεία. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε ότι σχήμα θέλουμε συμμετρικά και όταν είμαστε έτοιμοι με μαρκαδόρο ή στυλό περνάμε τα σχήματα που θέλουμε να κρατήσουμε και σβήνουμε τις υπόλοιπες γραμμές. Χρωματίζουμε αν θέλουμε και το μαντάλα είναι έτοιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου